Hem
Tidningen Bi-lagan
Tema
Kurser
Inköp
Kontakter för skolan
Länkar
Säkerhet
Utmaningen
Nyhetsbrev
    About us | Om oss | Webbkarta | Nytt på sajten
 

Maten och människan

Kurser för inspiration till arbete med mat och hälsa i undervisningen, för lärare i t ex biologi/NO, hem- och konsumentkunskap, historia, idrott och hälsa eller kemi.

Vill du genom praktiskt arbete med matlagning lära dig mer om hur maten påverkar oss och hur vi påverkar maten?

Genom samarbete mellan lärare i olika ämnen kan attityder till mat lättare förändras och medvetenheten om hur vårt val av mat påverkar miljön och hälsan öka. Målet med kursen är att med ett tvärvetenskapligt perspektiv ge underlag för arbete med mat- och hälsofrågor i undervisningen. Vi vill med fokus på mat och hälsa förmedla det lustfyllda i att se hur olika ämnen i skolan kan knytas till varandra, vilket i sin tur ger en bred kunskap över ämnesgränserna.

Omfattning och innehåll
Två dagar med konkret innehåll med mycket praktiskt arbete som är direkt användbart i undervisningen. Matlagning och experiment med mat utgör basen i kursen som omfattar:
  • hälsa och välbefinnande,
  • närings- och energiinnehåll,
  • kemiska ämnen och reaktioner vid matlagningen,
  • mathistoria och matkultur,
  • hållbar utveckling och konsumentmakt.
Vi erbjuder kurser på fem olika platser i landet under hösten 2005. Information om plats och tid ges så snart det är fastställt. på vår hemsida samt i vårt e-brev.

Medverkande
Kursledare är Gunilla Englund, mathistoriker med intresse för mat i ett tvärvetenskapligt sammanhang. Maten lagar vi under ledning av Örjan Klein, som under 20 år har arbetat med det medvetna köket. Örjan är matkreatör, kokboksförfattare och lärare på restauranghögskolan i Grythyttan, Örebro universitet.

Vill du veta mer?
Har du frågor kontakta oss på e-post info@bioresurs.uu.se eller telefon 018-471 50 65 alt. 018-471 50 66. Mer information om vår verksamhet och våra övriga kurser finns på www.bioresurs.uu.se. Där kan du även prenumerera på vårt e-brev.

Vill du vara samordnare för en kurs?
Ni ordnar lokalerna och vi kommer till er och tar med oss den utrustning och de råvaror som behövs. Kontakta oss för planering och mer information.

 

Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik
vid Uppsala universitet i samarbete med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet),
Skolverket och Biologilärarnas förening.
www.bioresurs.uu.se