Fästing

Fästing - Ixodes ricinus
En fästinghane söker efter en hona att para sig med. Han har efter kläckningen ur ägget genomgått två ungdomsstadier (larv och nymf) och är nu vuxen. Som larv och nymf suger han blod men som vuxen äter han ingenting utan letar bara efter en hona för att para sig. Parningen sker när honan är fastsugen på ett värddjur. Larverna är väldigt små och har bara sex ben; nymferna och de vuxna har åtta.

Fästing - Ixodes ricinus
Den fullbildade fästinghonan söker efter ett lämpligt ställe på huden där hon kan sticka för att suga blod. Hon liknar hanen men har en ryggsköld som bara täcker en del av översidan. Honan suger blod även som vuxen. Det är ju då hon skall producera en massa ägg.

Fästing - Ixodes ricinus
Nu har fästinghonan hittat ett ställe med mjuk hud i ljumsken på en människa. Här har hon satt sig fast och kommer att suga blod och växa tills hon blir stor som en ärta. Om hon hittas av en hane som parar sig med henne producerar hon 2000-3000 ägg som fyller det mesta utrymmet i bakkroppen. Sen släpper hon taget för att krypa ner i marken och lägga äggen. De kläcks efter en tid till nya fästinglarver som klättrar upp i grässtrån eller liknande för att haka fast i ett djur eller en människa. Varje fästingstadium, larv, nymf och vuxen, tar cirka ett år. En fästing som har turen att hitta ett djur eller en människa varje gång den behöver blod blir alltså tre år gammal.

Tillbakspil